STOWARZYSZENIE SPADKOBIERCÓW
POLSKICH KOMBATANTÓW
II WOJNY ŚWIATOWEJ

List Otwarty, który Stowarzyszenie Spadkobierców Polskich Kombatantów II Wojny Światowej wystosowało do Pana Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej (Warszawa, sierpień 2019)

Sierpień 10th 2019 w dziale PUBLIKACJE
List Otwarty, który Stowarzyszenie Spadkobierców Polskich Kombatantów II Wojny Światowej wystosowało do Pana Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w sprawie:

1. Gloryfikacji Brygady Świętokrzyskiej.
2. Zapraszania prezydenta Ukrainy w związku z rocznicą paktu Ribbentrop-Mołotow.
Wojny pomnikowej:
3. Zniszczenia Pomnika Wdzięczności w Parku Skaryszewskim w Warszawie.
4. Zniszczenia Pomnika gen. Zygmunta Berlinga przy Trasie Łazienkowskiej w Warszawie.

List opublikowały periodyki: Trybuna oraz Przegląd.

W Warszawie 12.09.2019 r. miałem przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z udziałem Pani Moniki Jaruzelskiej i wręczyć Jej ten List, na zebraniu Koła nr 39 Związku Żołnierzy Wojska Polskiego pod prezesurą płka Feliksa Klepaczki.

Załączam skan Listu oraz zdjęcia przed zniszczeniem: Pomnika Wdzięczności i Pomnika gen. Zygmunta Berlinga.

Roland Dubowski
________________________________________________________
L.dz. ZG/38/2019 Warszawa,10.08.2019r.

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Pan Andrzej DUDA

LIST OTWARTY

Szanowny Panie Prezydencie!

Jako organizacja społeczna kierująca się wskazaniem wielkiego Polaka Andrzeja Frycza-Modrzewskiego – iż „Prawem historii jest nie mówić żadnego kłamstwa i nie opuszczać niczego, co jest prawdą” – z wielkim niepokojem odbieramy wiele faktów cechujących współczesne wydarzenia inspirowane Pańskimi politycznymi decyzjami. Są to decyzje wpływające na życiowe relacje między Rodakami, wśród jakich najgroźniejsze jest permanentne skłócanie nas – Narodu Polskiego.
Kilka tygodni temu media poinformowały, że na rocznicę podpisania znamiennego dla Polski paktu Ribbentrop-Mołotow, Pan Prezydent zaprosił Prezydenta Ukrainy do Polski. Ostatnie informacje medialne mówią o podjęciu się przez Pana celebracji rocznicy sformowania Brygady Świętokrzyskiej NSZ.
Pytamy: Czy rozważał Pan skutki podjęcia takich działań?
Wobec powyższych zapowiedzi wyrażamy naszą opinię:
1. Prezydent Ukrainy w jakimkolwiek stopniu nie przystaje do historycznego faktu pn. pakt Ribbentrop-Mołotow, zaś Pan w jakimkolwiek stopniu nie uwzględnia korzystniejszego dla Polski wariantu zaproszenia na tę rocznicę Prezydenta Rosji. Wariant „ukraiński” jeszcze bardziej wikła Polskę w złowrogi dla Polaków scenariusz „wojny z Rosją”. Natomiast wariant zaproszenia Prezydenta Rosji stwarza realną szansę na powtórkę sukcesu Polski i to według scenariusza Wielkiego Polaka Kardynała Stefana Wyszyńskiego z końca lat 60-tych ubiegłego wieku: „Przebaczamy i prosimy o przebaczenie”, co przecież skutkowało oficjalnym uznaniem przez Niemiecką Republikę Federalną granicy Polski z Niemcami na Odrze. Czy zatem dziś nie staje się koniecznością wyciągnięcie wniosków z podejmowanych sprzed 1938 roku prób realizacji wspólnej koncepcji oporu Czechosłowacji – Francji – Związku Radzieckiego – Polski przeciw Hitlerowi?
2. Celebracja rocznicy sformowania Brygady Świętokrzyskiej NSZ przez Głowę Państwa Polskiego prowadzi do jeszcze większego skłócenia Polaków miedzy sobą. Swym ewentualnym udziałem w świętowaniu tej rocznicy gloryfikuje Pan formację, jaka po 1945 roku liczyła na wszczęcie wojny domowej Polaków i dała tej wojnie zaczyn trwający minimum do 1947 roku. Tym samym Pan deprecjonuje Wojsko Polskie powołane 21 lipca 1944 roku i trwające na straży obrony granic Naszej Ojczyzny aż do 1989 roku. Równocześnie pozbawia Pan godności tych Rodaków, których Przodkowie w latach wojny byli torturowani i rozstrzeliwani przez Brygadę Świętokrzyską NSZ. Jeśli pozytywnie rozumie Pan Prezydent piastowaną godność „Ojca Narodu”, powinien Pan także celebrować spotkanie z Rodzinami Potomków tych Ofiar i uhonorować Ich.
Jedynie tymi sposobami będzie Pan mógł udowadniać wolę zażegnywania nawoływań do wojny domowej oraz łączenia a nie dzielenia Narodu Polskiego.
W słowie końcowym pytamy: -Czy publicznie wyrazi Pan Prezydent swą opinię nt. wszczętej w Polsce od 2014 roku i aktywnie kontynuowanej od 2016 roku „wojny pomnikowej”, a w szczególności zburzenia Pomników: Armii Radzieckiej w Parku Skaryszewskim w 2018 roku i Pomnika Generała Zygmunta Berlinga nad Wisłą w roku 2019?

Z wyrazami szacunku,

Prezes ZG Stowarzyszenia – Roland Dubowski
Członek Prezydium ZG Stowarzyszenia – Jan Gazarkiewicz
Członek Prezydium ZG Stowarzyszenia – Wojciech Samborski